Förändra med fönster

Author: | Posted in Bygga hus No comments

Om du vill förändra intrycket på ditt hus ska du inte underskatta fönstrens betydelse. Det är något som kan vara av stor betydelse både för intrycket utifrån gatan och för känslan inomhus. Om du är på väg att bygga om, eller helt enkelt byta fönster, kan det definitivt vara en god idé att inte bara ta de vanligaste alternativen. Och genom enkla medel som till exempel spröjsverk, kan du lätt få en lite gammaldags stil på huset.

Christmas window decorated with multicolor lights on a black backgound. Space for copy, high resolution - 16 Mpx. You can add black space for text to any side.

Det går också att arbeta en hel del med snickarglädje omkring fönster. Förutom att du kan ge ett nytt hus en romantisk prägel med vackra utsmyckningar, kan du också leka med både färger och material om du söker en mer personlig och lekfull stil. Om du är i gång med att bygga om större så kan också olika varianter av burspråk helt plötsligt förvandla ett ganska vanligt hus till något betydligt mer spännande. Och det ger dessutom en intressant planlösning inomhus med eventuellt lite ovanliga vinklar och utrymmen som ger plats till exempelvis läshörna, konstgalleri eller kontor. Även om man inte är snickare kan man med relativt enkla medel lära sig såga ut både snirkliga och mer geometriska mönster. Kanske minns du någon utsmyckning på något gammalt stationshus vid den där lilla fjällstationen? Eller hade grannarna vid ditt barndomshem en söt veranda? Åk dit och fotografera, så kan du antingen göra utsmyckningarna själv eller beställa dem av en snickare. Du kan kanske måla dem i någon starkt avvikande färg till och med?

Man ska inte heller underskatta de små detaljerna för att förändra intrycken av fönstren inifrån. Självklart kan gardiner i olika färg förstärka eller utgöra en kontrast till övrig inredning, men det finns också många andra former av utsmyckning som kan förändra mycket utan att det innebär att direkt bygga om. I stället för vanliga gardiner kan du till exempel lägga vackra kakelplattor runt om fönstren, eller använda dig av ljusslingor som glittrar vackert om mörka vinterkvällar i vardagsrummet.

Med fönster kan du förändra både i stort och smått utefter dina ekonomiska och hantverksmässiga förutsättningar.

Add Your Comment

nominal