3 renoveringstips for att sänka elkostnaden

Author: | Posted in Bygga hus No comments

Elen tillhör hushållets fasta utgifter. Det kan också bli en stor utgift, särskilt vintertid. Men du kan påverka din elkostnad och sänka räkningarna rejält. Om du ändå ska renovera och fixa iordning huset, så kan du samtidigt minska din elförbrukning.

El och uppvärmning

Vi behöver elförsörjning för att få ljus, spis och dator att fungera, och för att värma upp huset. Om du vill sänka din elförbrukning är det viktigt att göra skillnad på just de två elbehoven. Det finns mycket du kan göra för att sänka just värmekostnaden, där kan du spara tusenlappar varje år. Du bör också titta över ditt elavtal: är det nog flexibelt? Kan du kombinera både fast och rörlig avgift? För att både få låga kostnader och mycket flexibilitet kan du med fördel välja Göta Energi som din elleverantör.

1# Fönster

Gamla fönster läcker värme. Det är dyrt att byta ut fönster, ja, men det är i långa loppet dyrare att inte byta ut dem. Om du inte kan byta ut alla fönster på en gång, så kan du ta ett par fönster per år. Om du ändå ska renovera ett rum bör du tänka över att också byta ut fönstren.

2# Isolering

Hur välisolerat är huset? Om du har ett gammalt hus finns det en risk att isoleringen har sjunkit ihop, nedåt, i väggarna. Är väggarna kalla? Är det dragit? Du kan också kolla om det är drag vid listerna. Tänd ett stearinljus och håll det nära listerna. Om du har drag, alltså att ljuslågan börjar röra på sig, så kan du börja med att byta ut listerna.

3# Extra värmekälla

Du kan sänka dina värmekostnader rejält med en extra värmekälla som en kamin eller en luftvärmepump. En kamin är också bra att ha om det blir strömavbrott under en längre tid.

Add Your Comment

nominal