Bygga i lösvirke

Author: | Posted in Bygga hus No comments

Vill man uppföra sitt hus och dessutom få bestämma precis allt, kanske det kan vara en idé att uppföra det i lösvirke. Men det är mycket att tänka på när man köper in allt materialet själv.

Ett lösvirkeshus kan man förenklat säga innebär att man bygger huset ”bräda för bräda” på plats och ger i princip full frihet. Även kataloghus finns i någon mån som lösvirkeshus men då finns ofta en hel del begränsningar. Lösvirkeshus är ett sätt att kunna bygga sitt hus precis som man vill ha det, och den som har tid och kunskap kan potentiellt även komma betydligt billigare undan när huset står på plats.

Välja alla delar själv

När man själv ritar och bygger huset, skriver man också olika kontrakt med alla leverantörer av allt material som ska levereras till husbygget. Det innebär både mer jobb men också mer kontroll över de olika delarna och alla led i processen av ett husbygge. Det finns många material och delar som har olika val som man måste göra. Det är alltifrån små val som typ av trappsteg i ev. trappor, dörrknoppar, köksutrustning, val av skjutdörr eller vanlig dörr, till de mer större valen som isolering och antalet våningar på huset. Bara man håller sig till detaljplanen kan man göra ändringar under byggets gång då man bygger i lösvirke. En bra sak med att bygga i lösvirke är att man har möjlighet att påverka totalkostnaden, vilken kan bli billigare om man gör smarta ekonomiska val längs arbetes gång.

Tar mycket tid

Trots alla fördelar med att bygga med lösvirke, kräver det ändå en hel del tid. Man får vara beredd på att avsätta betydligt mer tid än om man låter en enda husbyggare sköta alla steg. Man måste också vara bra på att skaffa sig en bra överblick över bygget, så inga kostnader skenar iväg. Det är inte helt lätt att ha igång flertalet processer samtidigt, det kan även vara svårt att ”tajma” alla delar, så rätt material finns på lager, då man behöver köpa in det. Lösvirkeshus passar sådana som vill ha kontroll hela vägen av byggandet och har särskilda krav på hur huset ska utformas.

Varken billigare eller dyrare

Lösvirkeshus är i sig varken billigare eller dyrare att uppföra än om man köper ett helt färdigt hus i moduler som uppförs. Det beror helt på vad man bygger för hus. Klart är att man då i alla fall har fler möjligheter att påverka slutpriset än om man tar ett standardhus med de flesta valen redan gjorda. Möjligheten finns ju även att man kan göra en del av husbygget själv , och därmed spara in en hel del i byggkostnader, men då måste man veta vad man gör.

Add Your Comment

nominal