En guide till att bygga om ditt hus

Author: | Posted in Bygga hus No comments

Välj och köp tomt

Ett av de första stegen du behöver ta för att nå drömmen om ett eget hus är val av tomt. Detta kan anses vara den svåraste saken enligt många när du ska komma igång med ditt husprojekt. Det första du ska börja med är att fundera över vilken typ av tomt som du är på jakt efter, och därmed även vilket typ av hus du kommer vilja bygga.

  • Lediga tomter via mäklare

Oftast representerar mäklare privatpersoner som vill sälja sina tomter. Det är ett bra tips att ta kontakt med olika mäklare för att på så vis få information snabbt när det finns en tillgänglig tomt. Du kan även kolla med kommunen om vilka planbestämmelser som finns för den eller de tomter som du är intresserad av. Detta för att ha koll på vilka detaljplaner som bestämmer hur du får bygga på nämnda tomt. Det är även en god idé att kolla upp hur kommunens områdesplan ser ut eftersom den visar hur framtidsplanerna ser ut för området i stort.

Kommunen har även en tomtkö som ni kan ställa er i som fungerar ungefär som en bostadskö.

Genom att kontakta hustillverkare kan du även här hitta en tomt som passar, nackdelen är dock att du oftast är bunden till den husleverantör som säljer tomten.

Val av hustillverkare

Det är en utmanande process att välja det hus som så småningom ska bli ens drömhus. Icke att förglömma den ekonomiska och känslomässiga aspekten som även tillkommer. Du kan antingen välja en färdig husmodell, ett så kallat kataloghus, eller så kan du skräddarsy ditt hus efter ditt eget tycke och smak. Oavsett vilket av alternativen du väljer finns det en uppsjö av hustyper och husstilar att välja på. Det val du gör av hus påverkar även din framtida planlösning, så fundera ut dina och din familjs behov för de kommande åren för att på så vis lista ut den optimala planlösningen för just er.

Ekonomi

Det första du får av din entreprenör när ni har kommit överens om vad som ska levereras är en offert. Den innehåller den totala kostnaden för projektet, och du kan begära in offerter från flertalet olika företag för att kunna jämföra priser och så vidare.

Nästa steg är att göra en produktionskalkyl, vilket är en noggrann uppskattning av vad husbygget inklusive allt utöver detta kommer att kosta. Denna kalkyl tar du med dig till banken för att ansöka om lånelöfte. Ett tips är att jämföra olika banker och deras villkor med varandra, exempelvis Enklare gör detta åt dig online.

Byggstart

När alla papper är påskrivna är det dags för byggstart. Glöm inte att teckna försäkringar beroende på vilket typ av projekt du kommer driva samt att ha god kontakt med den utvalda kontrollansvarige för att ha en så smidig byggprocess som möjligt.

Add Your Comment

nominal