Går det att bygga om med återvunnet material?

Author: | Posted in Bygga hus No comments

Många människor gillar att renovera hemmet med jämna mellanrum. Det ger en fräsch känsla och en ny dekor kan verkligen ge ett rum ett rejält uppsving. Större renoveringsprojekt kan dock bli riktigt kostsamma då material, arbete och planering är dyra både i tid och pengar. Det kan därför vara värt att se över möjligheten att använda återvunnet material i din renovering. Visst går det att köpa inredningsdetaljer som bestick, vaser, fåtöljer, lampor och gardiner på loppis och secondhand, och på så sätt spara en slant. Det går till och med att hitta återvunnet byggmaterial att använda, men det kan du få leta efter ett tag då mycket råmaterial som slängs tyvärr går direkt i flismaskinen på sopstationen.

wood-588856_960_720Upcycla ditt hem

En trend som är på uppåtgående inom inredningsvärlden är så kallad upcycling. Upcycling är en variant av engelskans recycling, och betyder i korthet att ta återvinning ett steg längre: man återanvänder inte bara en sak eller ett material, utan man gör något nytt av det. Ett exempel kan vara att spraymåla gamla leksaksdjur i plast, borra hål i dem och limma fast dem på gamla tefat. Vips har du nu en snygg, trendig ljusstake istället för ett skåp fyllt av udda fat och ett vindsförråd av leksaker som ingen längre använder. Du kan även upcycla nya material: köp terassmarkiser från Markiser Stockholm och upcycla tyget till tåliga kuddfodral som lätt kan torkas av. Passar perfekt i kökssoffan, där det ofta blir mycket kladd och spill. Till och med byggmaterial som bräder från rivna hus går att återanvända. För en struntsumma kan du köpa gamla plankor från rivningsfirmor och dessa kan du sedan göra om till snygga hyllor i vardagsrummet.

Använd gammalt material till din nyrenovering

Det är inte bara upcycling du kan använda gammalt byggmaterial till. Faktum är att många material som rivs ur andra hem vid renoveringar fortfarande är helt funktionella och inte alls bör slängas. Får du tag på sådant material kan du enkelt bygga om hemma för nästan inga pengar alls. Många par renoverar ofta tillsammans, och har ni förkunskaperna som krävs kan ni själva göra ändringar i hemmet. Slå upp en extra vägg i ett för stort sovrum, och använd gamla plankor och isolering från tidigare renoveringar så sparar ni en rejäl summa på att inte köpa någonting nytt. En sådan uppgift kan vara riktigt kul att utföra med sin partner, men blir er renovering ett relationstest kan det vara klokt att ställa ner spackelhinken ett slag och göra något annat tillsammans. Det är inte värt att bli oense över ett renoveringsprojekt. Det ska vara kul att förnya och förändra sin hemmiljö!

 

Add Your Comment

nominal