Lite om bygglov

Author: | Posted in Bygga hus No comments

Inför ombyggnationer bör du göra vissa efterforskningar. Det många kanske i första hand tänker på är förstås att designen och att anlita bra och pålitliga hantverkare. Men du bör också kolla upp vad som gäller för bygglov för det du planerar att göra. Även om byggfirmor ofta kan besvara frågor gällande detta är det bra att ha grundkunskaperna själv.

Beroende på hur mycket och vad det är du bygger ut kan det krävas bygglov. Om ombyggnationen påverkar grannar måste de till exempel få tillfälle att yttra sig om det. Bygglov ansöker du om via din kommun och du hittar mycket nyttig information på Boverkets hemsida. Det krävs till exempel för att få bygga en stor altan, för vissa extra byggnader vid eller i direkt anslutning till ditt hus, och särskilt om ombyggnationen är i närheten av grannarna.

Det är viktigt att kolla upp vad som gäller, annars kan du nämligen bli dömd till att både återställa ombyggnationen och till att betala vite. Det kan bli en dyr historia i slutändan.

Photo showing some wooden decking stained a teak brown colour, with a group of potted Japanese maples (small acer palmatum trees). These include varieties such as atropurpureum, bloodgood, deshojo and garnet, amongst others.

Det finns några tillfällen då det krävs bygglov även om man kanske inte föreställer sig att det gör det. Särskilt relevant är det om det finns en detaljplan för ditt bostadsområde. Då måste du till exempel ansöka om bygglov om du vill måla om huset i en ny färg (även om den är vanlig), om du vill byta fasadmaterial (till exempel från trä till puts) eller om du vill byta från tegeltak till plåttak. Om du redan har till exempel ett garage på din tomt men vill flytta det krävs det normalt både rivnings- och byggnadstillstånd. Trots att byggnaden i sig är precis samma krävs dessa tillstånd.

Även icke fasta byggnader kan kräva bygglov. Om du vill ställa upp en båt eller en husvagn på din tomt under en längre tid kan du behöva tillstånd för det. För att vara på den säkra sidan ringer du lämpligast till kommun och frågar. Du kan dock räkna med att det krävs en fackmannamässig ritning för bygget och en tydlig beskrivning av vad förändringen innebär.

Add Your Comment

nominal