Vanligaste misstagen vid renovering

Author: | Posted in Bygga hus No comments

Det har aldrig förr varit så populärt att renovera om i sina hus som det är idag. Människor över hela landet lägger ner mycket tid, energi och pengar på att skapa sina drömboenden och det är heller inte ovanligt att utföra arbetet själv. Visst går det bra att renovera om i sitt hus på egen hand, förutom när man t.ex. ska dra ledningar eller el, men hur enkelt är det att utföra en egen renovering och vad bör man tänka på?

Svenskarnas vanligaste misstag

Det går inte att sticka under stol med att vissa misstag i samband med renovering är betydligt vanligare än andra. Det kan t.ex. handla om att man inte har planerat tillräckligt noga eller att man har räknat på en alldeles för låg budget. I listan nedan kommer du att få läsa om de vanligaste misstagen som vi gör när vi renoverar våra hem.

  • Dålig planering – Att inte planera tillräckligt noggrant är ett av de vanligaste misstagen. Man gör en slarvig planering och tänker att man ändå har koll på läget. Gör inte det. Planera så detaljerat som du bara kan och tänk på alla olika aspekter och scenarion.
  • För liten budget – En renovering är kostsamt. Innan du sätter igång är det därför viktigt att du har ett bra kapital att luta dig emot. Beräkna inte bara kostnader för material och hantverkare, utan räkna även in andra saker, t.ex. om du behöver boka en flyttstädning Skellefteå eller en byggstädning när arbetet är klart. Ha en större budget än vad du räknar med att renoveringen kommer kosta.
  • Köpa istället för att hyra – Verktyg är dyrare än man tror och när du renoverar kan du behöva många olika typer av verktyg. För att få ner kostnaderna ska du undvika att köpa verktyg och istället hyra eller låna av vänner och bekanta.
  • Blunda för problem – Har det uppstått ett problem är det lätt att försöka blunda för detta och fortsätta med andra delar av renoveringen som är roligare. Gör inte det! Ta tag i problemet så snabbt som möjligt så att du istället kan fortsätta i lugn och ro. Problemet kommer inte försvinna för att du fokuserar på andra delar under en period.
  • För lite kunskap – Ja, det är kul och spännande att renovera själv och inte minst billigare, men var ärlig mot dig själv när det kommer till den kunskap och erfarenhet som du har. Ge dig inte in i större renoveringar där du vet att din kunskap inte räcker till, utan våga istället ta hjälp, anlita en hantverkare eller fråga om råd i t.ex. ett byggvaruhus.
  • Struntar i att jämföra priser – Vill du kunna hålla dig till din budget och kanske till och med få pengar över? Bra! Då får du inte glömma bort att jämföra priset på allt från verktyg, material och priser för att anlita en hantverkare.

Add Your Comment

nominal